
Af: Dorthe Boe Danbjørg, Dorte Steenberg og Merete Munk
Det er med stor glæde, at vi i dag byder studerende velkommen på en ny uddannelse på Syddansk Universitet, erhvervskandidat i klinisk sygepleje.
Erhvervskandidatuddannelserne blev i 2017 vedtaget af et enigt folketing, og baggrunden er et ønske om at give bachelorer en ny valgmulighed og dermed skabe en bedre kobling mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedets behov. En tiltrængt mulighed efter flere år med fremdriftsreformen, som har betydet, at den gennemsnitlige studietid på de videregående uddannelser skulle skæres med 4,3 måneder. Derfor har det været svært for kandidatstuderende at kombinere studierne med arbejde, fordi universiteterne har været underlagt et krav om, at studerende ikke blev forsinkede.
Det ændrer erhvervskandidaten, og det betyder, at de studerende får mulighed for at videreuddanne sig samtidig med, at de er i arbejde.
Selvom erhvervskandidaten i første omgang var tiltænkt uddannelser indenfor det private erhvervsliv, har Syddansk Universitet og Dansk Sygeplejeråd arbejdet målrettet med at gøre det muligt for sygeplejersker at tage erhvervskandidaten, da vi ser erhvervskandidaten i klinisk sygepleje som svaret på flere af de udfordringer, der står i kø i sundhedsvæsenet.
Der er brug for erhvervskandidaten af flere årsager. Blandt andet pga. manglen på sygeplejersker, pga. behovet for at styrke sygeplejerskers kompetencer og pga. behovet for at udvikle og evidensbasere klinisk sygepleje.
Der er mangel på sygeplejersker. Allerede nu er det svært for arbejdsgiverne at rekruttere sygeplejersker, og det forventes, at der i 2025 vil mangle 6600 sygeplejersker. Samtidig får sygeplejersker nye komplicerede pleje- og behandlingsopgaver, og derfor har de brug for at kunne efter- og videreuddanne sig.
En af de videreuddannelsesmuligheder, som mange sygeplejersker ønsker, er en kandidat, men det har indtil nu betydet orlov fra klinikken, og det hænger ikke sammen med manglen på sygeplejersker. Derfor er erhvervskandidaten vigtig, da sygeplejersker kan kombinere klinik med videreuddannelse, hvor sygeplejerskerne fastholder deres arbejde i klinisk praksis 25 timer ugentligt.
Det er ikke ualmindeligt, at sygeplejersker tager forskellige master-uddannelser, blandt andet fordi kandidatuddannelsen ikke kunne tages på deltid.
Kandidatuddannelsen er imidlertid vigtig, hvis vi skal sikre, at sygepleje skal være evidensbaseret. For så skal vi arbejde målrettet for at fastholde, at sygeplejersker kan videreuddanne sig på kandidatniveau på deltid, så de kan gå videre i et ph.d.-forløb.
Derfor var det også forventeligt, at der ville være stor interesse fra sygeplejersker, som gerne vil kombinere muligheden for at videreuddanne sig, mens de samtidig fastholder deres arbejde i klinikken. Der var fire gange så mange ansøgere, som der er pladser til, og der har været stor interesse også efter ansøgningsfristen. Derfor har vi desværre måtte skuffe mange og håber, at vi til næste år kan byde flere velkomne på erhvervskandidaten i klinisk sygepleje på Syddansk Universitet. Men i dag skal lyde et stort velkommen til de nye studerende, som begynder i dag.
Skriv et svar