Vi har desperat brug for at kunne tiltrække flere studerende til sygeplejerskeuddannelsen. Med gode uddannelser af høj kvalitet – ikke med store besparelser, som desværre er det, der ligger forude.
Af:
DORTHE BOE DANBJØRG, Næstforkvinde, Dansk Sygeplejeråd
CHARLOTTE GØTSTAD SØRENSEN, Forperson, Sygeplejestuderendes Landssammenslutning
Det var en regulær mavepuster, der ramte os sidste år.
Her så vi for første gang et markant fald i ansøgertallet til sygeplejerskeuddannelsen – et fald så stort, at der var mange ledige pladser på uddannelsen. Hele 28 pct. færre havde søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen, som deres første prioritet.
Dengang beskrev Stefan Hermann, rektor på Københavns Professionshøjskole, det som et trafikuheld i slowmotion.
Man kunne have gjort noget for enten at bremse trafikuheldet eller minimere skaden – men ingen gjorde noget. Nu er skaden sket, og her halvandet år efter er der stadigvæk ikke tegn på politisk handling. Konsekvenserne er åbenlyse: vi har et sundhedsvæsen, der skriger på sygeplejersker, så vi har brug for flere studerende.
På den korte bane mærker professionshøjskolerne lige nu konsekvenserne af de faldende ansøgertal til både sygeplejerske, pædagog og læreruddannelsen. Der skal spares. Landet over skal der derfor afskediges kompetente undervisere, der bidrager til at sikre den høje kvalitet i blandt andet sygeplejerskeuddannelsen.
Konkret skal Professionshøjskolen Absalon spare mere end 55 millioner, og Københavns Professionshøjskole skal spare ca. 100 millioner.
Vi er med på, at der skal ske tilpasninger, når antallet af studerende falder, men her er der tale om meget voldsomme beløb. Selv om professionshøjskolerne hver dag leverer undervisning af høj kvalitet på sygeplejerskeuddannelsen, så kan så omfattende besparelser ikke undgå at påvirke kvaliteten af uddannelsen. Det er alt andet end det, der er brug for, hvis vi skal kunne tiltrække de unge, vi har brug for.
Sidste år i august indkaldte den daværende uddannelses- og forskningsminister da også en række organisationer, herunder Dansk Sygeplejeråd og Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, til krisemødet om det bekymrende fald i søgningen til professionsuddannelserne.
Det er fag, hvor der i forvejen er mangel på færdiguddannede og store vanskeligheder med at rekruttere. Siden krisemødet er der ikke sket noget.
I de seneste uger, har uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund været optaget af en kommende reform af universitetsuddannelserne. En reform af en sektor, som faktisk fungerer rigtig fint og ikke har udfordringer med at rekruttere unge til uddannelserne. Er det den rette prioritering?
Svaret synes at være åbenlyst.
Hvorfor tager man ikke fat, der hvor vi virkelig har brug for det? Det minder mest af alt om en undladelsessynd.
Vi står klar til at bidrage med at finde på løsninger i fællesskab. Sundhedsvæsenet mangler flere tusinde sygeplejersker, og hver dag forlader sygeplejersker faget. Det er nu, der skal ryddes op og gives førstehjælp, hvis trafikuheldet ikke skal udvikle sig til en større ulykke.