
DEBAT: Henrik Dahl skriver, at han frygter, at facts om sundhedsvæsenet ikke kommer til at spille nogen rolle i valgkampen. Vel at mærke hans egne facts. Skulle vi ikke prøve at få alle facts med?, skriver næstforkvinde i DSR, Dorthe Boe Danbjørg i et svar i Jyllands-Posten.
Debatindlæg af Dorthe Boe Danbjørg, næstforkvinde i DSR, bragt i Jyllands-Posten
Henrik Dahl (LA) kalder i et indlæg i JP nedskæringer i sundhedsvæsenet og sygeplejerskers dårlige løn for en social konstruktion. Argumentet er, at vi bruger flere penge på sundhed i dag end tidligere, og mange andre tjener mindre end sygeplejersker. Det er ifølge Henrik Dahl et faktum, og derfor kan det jo ikke være rigtigt, når virkeligheden opleves helt, helt anderledes. En lidt mærkelig måde at argumentere på, men lad os da bare diskutere facts så. For kan vi så også blive enige om, at aktivitetsniveauet på sygehusene er steget meget mere end udgifterne?
For eksempel er det et faktum, at aktiviteten på sygehusene er steget fire gange mere end stigningen i antallet af sygeplejersker siden 2001. Det har bl.a. været muligt på grund af den teknologiske og medicinske udvikling, men også fordi den enkelte sygeplejerske løser langt flere opgaver. Og kan vi ikke også blive enige om, at sygehusene er presset af den demografiske udvikling? Senest har en prognose fra Danmarks Statistik vist, at der i 2030 vil være 135.000 flere ældre over 80 år, end der er i dag. Det er en stigning på hele 46 pct.
Når Henrik Dahl kun tager tal med om, hvor meget udgifterne er steget, udelades vigtige dele af historien. Ja, de er faktisk ubrugelige og skævvridende for debatten, når de serveres i et så stort fravær af sammenhæng med andre facts.
Ifølge Henrik Dahl er sygeplejerskernes utilfredshed med deres løn opstået som en social konstruktion. Det er noget, sygeplejerskerne tror, må man forstå. Om man oplever ens løn som god eller dårlig, er selvfølgelig til en vis grad subjektivt. Vi kommer dog ikke uden om, at rigtig mange sygeplejersker oplever, at der ikke er sammenhæng mellem deres løn og deres uddannelse, opgaver og ansvar. Desværre er det også et faktum, at man i gennemsnit tjener 2,6 mio. kr. mindre i livsløn, hvis man arbejder i fag med mange kvinder i stedet for et med mange mænd. Det er altså meget.
Og så har jeg ikke nævnt det faktum, at vi over de seneste år har været vidne til et meget stort fald i søgningen til sygeplejerskeuddannelsen. I forvejen har arbejdsgiverne store udfordringer med at få besat ledige stillinger. De nyeste tal fra Star viser, at 46 pct. af forsøgene på at rekruttere en sygeplejerske mislykkes. Her kommer vi ikke uden om, at arbejdspres og løn spiller en rolle.
Henrik Dahl skriver, at han frygter, at facts om sundhedsvæsenet ikke kommer til at spille nogen rolle i valgkampen. Vel at mærke hans egne facts. Skulle vi ikke prøve at få alle facts med?
Skriv et svar